Artikelen

10 tips voor de beste vragen

Geplaatst op 01 oktober 2023 door Nancy Tromp

Heb jij wel eens het gevoel dat je iemand niet goed begrijpt? Dat je een gesprek voert, maar er geen écht contact is? Als je iemand beter wilt begrijpen, is vragen stellen het beste wat je kunt doen. Zo bouw je een goed contact op. Hoe je dat doet? Hieronder vind je 10 gouden regels voor de beste vragen.

1. Wees oprecht nieuwsgierig

Stel alleen een vraag als je echt nieuwsgierig bent naar het antwoord en ook de tijd hebt om te luisteren.

2. Stimuleer het rechterbrein

Gebruik werkwoorden die het rechterbrein activeren. Werkwoorden die een emotioneel contact stimuleren zijn: Hoe ervaar je dat? Hoe zie je dat voor je? Wat voel je daarbij?

3. Observeer

Wees niet bang om je waarneming te gebruiken. Je hebt bij een eerste kennismaking vaak al een aantal ideeën over iemand. Check deze ideeën in het gesprek door daar vragen over te stellen.

4. Stel open vragen

Stel zoveel mogelijk open vragen. Maar een goede alternatief vraag kan ook effectief zijn: “Als je vrij bent, wat doe je dan het liefst: fietsen, praten met je vrouw of studeren?” Let bij het noemen van de alternatieven al goed op de non-verbale signalen. Bij welk alternatief reageren mensen non-verbaal het meest?

5. Verplaats je in de ander

Stel eens een vraag vanuit het perspectief van iemand anders. “Wat zou een rechter doen als hij in jouw schoenen zou staan?”

6. Kondig confrontatie aan

Als je de confrontatie wilt zoeken, kondig dan de confronterende vragen aan. Bijvoorbeeld door te vragen: “Mag ik even advocaat van de duivel zijn?”

7. Wees creatief in je vraagstelling

Probeer creatief te zijn in je vraagstelling. Onverwachte vragen over alledaagse dingen of meningen buiten de context van werk, laten mensen denken. Vaak vertellen de antwoorden veel over mensen.

8. Gebruik de verbal loop

Vraag door en blijf daarbij in de ‘verbal loop’. Verbal loop wil zeggen dat je dezelfde woorden gebruikt als je gesprekspartner. Als je gesprekspartner vertelt dat de reactie van zijn baas teleurstellend was. Stel dan de vraag: “Wat vond je teleurstellend?” in plaats van: “Wat heeft je verdrietig gemaakt?”

9. Stel 'wat als vragen'

Stel ‘Wat als vragen’. Deze vragen zijn vaak lastig te beantwoorden maar stimuleren de fantasie en geven vaak veel informatie. “Wat als er geen beperkingen zouden zijn zoals bijvoorbeeld geld, wat zou je dan het liefste doen?”

10. Wees blij met antwoord

Wees blij met elk antwoord. Soms kunnen ze lastig zijn, omdat ze een oordeel bij je oproepen of dat je een ander antwoord hoopte of verwachtte. Toch geeft elk antwoord een mogelijkheid om iemand écht te leren kennen.