Artikelen

Ontspannen presenteren? Fake it!

Geplaatst op 04 augustus 2022 door Nancy Tromp
Thinkstock Photos 532256991

“Ik ben gevraagd om te spreken op een groot internationaal congres en ik ben als de dood” Joyce sprak met hoog opgetrokken wenkbrauwen en opengesperde ogen. De angst was letterlijk van haar gezicht af te lezen.

Die angst voor presenteren vind ik niet vreemd. Spreken in het openbaar staat hoger op de lijst van angsten dan doodsangst. Zelfs grote sprekers en cabaretiers hebben er last van. Ik hoorde Chantal Jansen laatst nog zeggen: “Als je mij echt zou kennen, dan zou je weten dat ik elke keer voor een groot optreden mezelf afvraag; waarom doe ik dit?”

Deze angst zorgt voor gedachten die niet meer aansluiten bij de realiteit. Daarom stelde ik Joyce eerst wat vragen: Hoe komt het dat ze jou hebben gevraagd? Wat weet jij over het onderwerp? Welke feedback kreeg je na je vorige presentaties? Deze vragen deden hun werk; ze begon wat te lachen en iets realistischer naar haar opdracht te kijken. Maar de angstige gevoelens bleven.

Angst remt ons, doet ons terugtrekken en zorgt ervoor dat we dingen willen uitstellen. Niet echt bruikbaar dus. We maakten samen een plan van aanpak: heel praktisch en gericht op het maken van een goede presentatie. Niet meer uitstellen, maar gewoon aan de slag.

Ik gaf haar de volgende tips:

  1. Deel persoonlijke ervaringen die je leuk vindt om te vertellen;
  2. Geef een enkelvoudige boodschap in je eigen woorden die je een aantal keer herhaalt;
  3. Voorkom ‘businesstaal’. Je hoeft niet al je kennis te laten zien. Je wilt dat ze iets onthouden en liever nog: dat ze jou onthouden;
  4. Zorg dat je presentatie gevarieerd is. Sommige mensen vinden het heerlijk om weg te dromen bij een mooie visie, anderen willen kort en kernachtige taal horen. Weer anderen vinden het fijn om kengetallen en ervaringscijfers te zien. Zorg ervoor dat je dat allemaal in je presentatie verwerkt en zo de aandacht van je publiek vasthoudt;
  5. Kies leuke interacties met je publiek: stel vragen, maak grapjes en spreek mensen aan als je ze kent.

Angst ziet er niet echt goed uit op een podium. Met onze lichaamstaal nemen we afstand tot het publiek; we maken ons kleiner dan we zijn en ademen hoog.

Dus ik gaf haar een laatste tip: Fake it! “En wat moet ik dan faken?” “Dat je het leuk vindt en dat je blij bent daar te staan”, was mijn simpele antwoord: “Roep de emotie vreugde op!”

Waarom nou juist vreugde? Deze emotie bereidt ons voor op toekomstige overwinningen en maakt krachtig en energiek. Maak alvast het overwinningsgebaar vóórdat je een belangrijke presentatie moet houden. Zoek een rustig plekje en zet je lichaam in de stand van een overwinning: Fake it till you make it!