Artikelen

Vinden anderen jou bitchy?

Geplaatst op 12 september 2023 door Nancy Tromp
Kort lontje

Juliëtte, manager, stapte mijn kantoor binnen. Lang, stevig gebouwd, met een mooi rond gezicht en volle lippen. Haar harde stem vulde de ruimte, ze was duidelijk aanwezig. Ze plofte neer en barstte meteen los: “Ik heb dringend een coach nodig. Ik kan echt een bitch zijn en daar heb ik last van.”

Wat ik in de loop der jaren heb geleerd, is dat je dit soort openbaringen heel serieus moet nemen. Dus vroeg ik door. Ze vervolgde haar verhaal. 'Als bitch wijs ik mensen terecht, ben ik scherp en verhef ik mijn stem. Dit vinden mijn collega’s onprofessioneel en ik merk dat ik daardoor minder impact heb dan ik zou willen.”

Herken je jezelf?

Als situaties moeilijk voor ons worden, tonen we ons ware gezicht. Tenminste, dat is wat vaak wordt gezegd. Eigenlijk is dat een misverstand, want je ziet niet je ware aard, maar een masker. Je wilt anderen niet laten zien dat je onzeker bent. In plaats daarvan ga je veel praten, het onderwerp omzeilen, beloof je iets wat je eigenlijk niet wilt beloven, reageer je bits of ga je in stilte dingen op je eigen manier regelen. Je doet je voor als de verleidelijke Bambi, stille Geisha, bulderende Bitch of strategische Pokeraar. Misschien herken je jezelf hier wel in.

Als je je impact wilt vergroten, helpen onze bondgenoten Bitch, Bambi, Geisha en Pokeraar ons niet. Juist het delen van onze echte gevoelens, maakt een dieper contact mogelijk. Je wordt gehoord, je ontvangt de hulp die je nodig hebt en anderen zijn meer gemotiveerd mee te werken.

Zet je masker af!

Ik adviseerde haar daarom om afscheid te nemen van de Bitch. En daarnaast om meer grip te krijgen op de negatieve emoties die de Bitch ‘aanzetten’. Wij spraken het volgende stappenplan af (ook te volgen als je een Bambi, Geisha of Pokeraar bent).

1. Herken wanneer je de Bitch bent.

2. Beschrijf je gedachten en gevoelens in deze situatie.

3. Analyseer verder en ga op zoek naar het waarom. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

· Waar komt de knoop in mijn maag vandaan?

· Wat maakt me zo kwaad?

· Waar ben ik bang voor?

Met dit zelfonderzoek kreeg Juliëtte meer zicht op haar echte emoties en helderder te communiceren. De volgende sessie kwam ze binnen en enthousiast zei ze: “Ik wist niet wat me overkwam toen ik in een meeting rustig zei dat ik controle aan het verliezen was en dat ik daar onzeker van werd. Iedereen luisterde, begreep het en we gingen samen op zoek naar oplossingen.”