Waarom stel jij niet de goede vragen?

Vragen stellen is natuurlijk altijd goed. Je toont je belangstelling, je maakt contact, je leert van anderen en je brengt een balans aan tussen zenden en ontvangen. Maar wees wel kritisch over welke vragen je stelt aan mensen. Een waarom-vraag is een vraag die soms verkeerd kan uitpakkken. Waarom heb je die mail gestuurd? Waarom was je zo kritisch tijdens die meeting? Waarom stem jij links?
Hoe komt het dat de waarom-vraag niet altijd het gewenste effect heeft?
Waarom-vragen zijn te moeilijk
Waarom-vragen zijn vaak moeilijk te beantwoorden. Mensen zijn zich vaak niet bewust wat zich bij hen afspeelt en kennen zichzelf niet altijd goed genoeg. Dat maakt het extra ingewikkeld om precies uit te leggen wat er in hun hoofd omgaat en te antwoorden op vragen die starten met ‘waarom’.
Mensen schieten in de verdediging
Vaak is de waarom-vraag te moeilijk en daardoor kan deze vraag ook onzeker maken. Misschien kun je nog even teruggaan naar de titel van deze blog. Welk gevoel riep het bij jou op?
Meestal ervaren mensen een vraag die begint met waarom al snel als confronterend en schieten in de verdediging. Je zult begrijpen dat dit niet het gewenste resultaat oplevert en niet een open dialoog stimuleert.
Stel de juiste vragen!
Goede ondervragers geven vaak de voorkeur aan ‘wat’-vragen in plaats van ‘waarom’-vragen, omdat mensen die veel nauwkeuriger (kunnen) beantwoorden.
Wil jij weten hoe je op een constructieve manier de juiste informatie boven water krijgt? Het stellen van de juiste vragen kun je leren. In oktober 2024 ga ik deze training weer geven met Goviine van der Plas. Wil je hier meer over weten, neem contact op: nancy@purple-id.nl.